Sikkerhedsdøre og branddøre til boligforeninger


Hvis du har enten en ejer- eller en andelshaverlejlighed i et etagebyggeri, så har du også naboer, overboere og/eller underboere. I jeres opgang er der mange gode grunde til at gøre det til en fællesopgave, at skifte dørene ud.

Tyverisikring.

Den typiske indbrudstyv – rent statistisk – skal være inde og ude på få minutter, for ellers stiger risikoen for at blive fanget. Det skal også foregå forholdsvist stille, for ellers er der andre i opgangen der kunne høre, at der foregår noget, der ikke skule foregå, og råbe vagt i gevær. En dør i sikkehedsklasse 3 (RC3) er blevet testet til at kunne modstå de mest almindelige indbrudsforsøg med spark og skulderpuf, koben og skruetrækker. Derfor springer indbrudstyven dig over, når han opdager, at din dør er en sikkerhedsdør. Og hvis alle i opgangen har sikkerhedsdøre, springer han hele opgang over og går videre til an anden opgang. Det, at i alle forsvarer jer mod indbrud er også en klar besked til indbrudstyven!

Brandbeskyttelse.

Lovkravet om branddøre for etagebyggeri blev først indført i 1976. Er bygningen bygget før det, er det overmåde sandsynligt, at din dør ud til opgangen (opgangsdør) ikke er brandsikret.

En branddør er en dør, der forhindrer ild og røg i at brede sig gennem døråbningen. For en opgangsdør (mellem lejlighed og opgang) er minimumskravet nu om dage, at den skal kunne modstå ilden i 30 minutter. Tidligere hed dette krav BD30, nu hedder det EI230. Røgtæthedskravet er beskrevet i C55a.

Hvis du skulle skaffe dig en lejlighedssikkerhedsdør fra Nordoors, ville den dør også være brandsikret og røgsikret efter de moderne krav. Så du og din familie vil have tid til at blive reddet eller redde sig selv. Hvis alle lejlighederne har branddøre, vil brandspredningen have meget dårlige vilkår, og risikoen for beboerne bliver betydeligt mindre.

Altså igen er der synergieffekt ved en fælles udskiftning af døre Nordoors døre.

Dæmpning af støj- og lugtgener.

Nordoors lejlighedsdøre dæmper også mht. støj og lugt for opgangen – ret så meget endda. Men dæmpningen virker også den anden vej – fra lejligheden ud mod opgangen – og videre ind i de andre lejligheder. Ud fra dette synspunkt kunne man bestemt anse udskiftning af lejlighedsdørene som et fællesanliggende – det er lige så stor en glæde for naboer, som det er for en selv.

Skærm mod kulde og træk i opgangen.

Ældre døre er som har givet sig og er utætte, og er som regel lavet af massivt træ, der ikke er særligt tykt. Varmen strømmer ud gennem sprækker og gennem dørfladen. Vores lejlighedsdøre er varmeisolerende såvel som tætte mod træk. Det er altså en fornøjelse, at kunne gå på toilettet midt om natten uden at skulle have overfrakke på, og det er en fornøjelse, når en masse penge ikke går til at varme trappeopgangen op. Det vil være en fællesbesparelse for alle beboerne, hvis opgangen ikke bliver ufrivilligt varmet op.

Flotte ensartede døre i opgangen.

Det er altså en skam, at have en flot opgang, men uensartede skrammede døre. Hvis man står over for at skulle renovere opgangen (reparere ridser og huller, male, ny belægning på trappetrin, istandsættelse af gelænder osv.) ville det være prikken over “i”-et, hvis alle dørene nu også passede til den flotte opgang.

Priser

Jo flere døre der udskiftes samtidig, jo billigere bliver det per dør. For det første bliver dørene billigere ved større produktionsserier. For er det andet er besparelser på transport, mere rationel monteringsforløb med mindre spildtid.